€ 100 miljoen subsidie beschikbaar voor energiebesparing

Het kabinet stelt € 100 miljoen beschikbaar om energiebesparing in de koopsector te versnellen. Hiervan wordt € 80 miljoen besteed aan een subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen in koopwoningen en een voorlichtingscampagne.

Voorwaarde voor de subsidie is dat een particuliere woningeigenaar of Verenigingen van Eigenaren (VvE) een omvangrijke combinatie van energiebesparende maatregelen neemt in een bestaande woning. De subsidie kan niet gebruikt worden voor een enkelvoudige energiebesparende maatregel zoals zonnepanelen. Voor duurzame energieopwekking via zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels of pelletkachels is een andere subsidie (ISDE) beschikbaar. Beide subsidies mogen gecombineerd worden met een lening uit het Nationaal Energiebespaarfonds, woningeigenaren kunnen indien gewenst de hele investering op deze manier betalen.

Energiebesparing in de gebouwde omgeving is een belangrijk onderdeel uit het Energieakkoord uit 2013. Eerder maakte minister Blok verschillende afspraken om energiebesparing te stimuleren in zowel de koop- als huursector. Voorbeelden hiervan zijn de stimuleringsregeling energieprestatie huursector, fonds energiebesparing huursector, het energielabel en het Nationaal Energiebespaarfonds.

De afspraak over de € 100 miljoen is gemaakt bij de onderhandelingen over het Belastingplan 2016. De details van de subsidieregeling worden uiterlijk in de zomer bekend gemaakt.

Delen