Leningen en subsidies energiebesparing

Als u een duurzaam project start, kunt u vaak rekenen op een subsidie of een lening. Maar welke subsidies en leningen zijn er eigenlijk allemaal? En waarvoor komt u precies in aanmerking? Via het internet is erg veel informatie te vinden, maar in dit bericht zetten we de meest voorkomende leningen en subsidies voor u op een rij. Klik voor uitgebreide informatie op de links in de tekst.

ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie)

Als u uw huis op een duurzame manier wilt voorzien van energie, dan kunt u de ISDE-subsidie aanvragen. De ISDE-subsidie is een tegemoetkoming voor het installeren van warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels of biomassaketels. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het type apparaat dat u plaatst. Wilt u weten hoe u in aanmerking komt voor de subsidie? Kijk op de website van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Energiebespaarlening

U kunt nu goedkoop geld lenen voor energiebesparing middels de energiebespaarlening. De energiebespaarlening bedraagt maximaal € 40.000,- voor gewone energiebesparende maatregelen, zoals het isoleren van uw woning of het plaatsen van een warmtepomp. Om voor deze lening in aanmerking te komen, moet u voldoen aan bepaalde voorwaarden. Deze kunt u lezen op de pagina van het Zeer energiezuinig pakket. Wilt u uw woning volledig energieneutraal maken? Dan kunt u een lening aanvragen oplopend tot € 50.000,-. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u uw huis voldoen aan strengere voorwaarden, te vinden op de pagina van Nul op de Meter.

Btw-teruggave zonnepanelen

Ook als particulier kunt u btw terugvragen na het aanschaffen van zonnepanelen. De Belastingdienst beschouwt particulieren als ondernemers als zij opgewekte energie afstaan aan het warmtenet. Dit kan u in totaal gemiddeld zo’n € 600,- opleveren. Wilt u de btw van uw investering terugvragen? Kijk hier voor het handige stappenplan van Vereniging Eigen Huis.

Energiesubsidiewijzer

De beschikbare subsidies en leningen verschillen per regio. Voor een complete lijst met mogelijkheden kun u terecht op http://www.energiesubsidiewijzer.nl/ . Vul hier uw woonplaats in en bekijk wat er allemaal binnen uw regio mogelijk is.

Heeft u nog aanvullende vragen of opmerkingen? Neem gerust contact op met ons op via het contactformulier.