Paddepoel pakt Nul-op-de-Meter-handschoen op

In de Groninger wijk Paddepoel wordt fervent gewerkt aan energiebesparing en duurzame energie. Een actieve groep Paddepoelers onder de naam ‘Stichting Paddepoel Energiek’ zet zich hiervoor in. Er is een lokale Nul-op-de-Meter stichting opgericht die met de ondersteuning van de landelijke stichting zoveel mogelijk particuliere woningeigenaren helpt hun energierekening richting de nul te brengen.

De energie achter dit initiatief wordt gegenereerd door Els en Titia Struiving, Henk-Jan Falkena, Piet Hazekamp die samen met Adrie Kuik, Simon Boven en Luuk Buit. Allemaal wijkbewoners uit Paddepoel die hun eigen wijk een ‘duurzame boost’ willen geven.

De club heeft hiervoor eind 2015 een uitvoerig en doordacht plan van aanpak geschreven. Er wordt gestart met de woningen in particulier bezit in Paddepoel-Noord (ook particuliere huur). In vervolgstadia komen overige delen van de wijk en een deel van de buurwijk aan bod. Rond die tijd betrekt de stichting ook huurders en woningbouwverenigingen bij het project.

De leden van Paddepoel Energiek maken dankbaar gebruik van het advies en de expertise van Ekwadraat. Zij volgen de tweedaagse energietraining, gaan de energie-applicatie gebruiken voor hun berekeningen, krijgen hulp bij het samenstellen van een actueel subsidie-aanbod en het onderhandelen met aannemers.

Ook mag de stichting wijkbewoners wijzen op de mogelijkheid van de Nul-op-de-Meter energieprestatiegarantie, waarmee eigenaren die (soms veel) spaargeld steken in isolatie en moderne technologie zich kunnen verzekeren tegen eventuele tegenvallende opbrengsten. Dit is in ontwikkeling.

De campagne loopt van 13 april tot 15 juni 2016. De eerste tastbare resultaten worden in het najaar van 2016 verwacht. Hopelijk dat zoveel mogelijk wijkbewoners nog dit voorjaar deze handschoen op gaan pakken in Groningen. Zodat ze er na de zomer warmpjes bijzitten!

De gemeente Groningen is zeer enthousiast over het project Nul-op-de-Meter en verleende Paddepoel Energiek een eenmalige bijdrage om het project tot bloei te brengen. De stichting streeft binnen een jaar naar zelfredzaamheid. Zie ook: www.paddepoelenergiek.nl

Delen